Wie ben ik?

Mijn naam is Anja van Bokhorst. Ik werk als orthomoleculair therapeut en hormoon expert in Ermelo.  Hier woon ik samen met Jan, mijn 3 kinderen, zijn 2 kinderen, en onze poes Shiva. Ik ontvang mijn cliënten in mijn prachtige praktijkruimte aan huis. Ook kunnen de consulten online plaats vinden. 

Vanuit mijn praktijk begeleid ik vrouwen om klachten die ontstaan zijn door onder andere disbalansen in hun hormonen op te lossen. Hierdoor zorgen we ervoor dat je fysiek en mentaal weer lekker in je vel zit. Zo hoef je je niet meer te laten remmen door vervelende, vage klachten die je in de weg zitten.

Passie voor hormonen: ik wéét uit eigen ervaring wat goede begeleiding voor je kan doen.

Zelf heb ik jarenlang last gehad van hormonale problemen

Ik heb zelf meegemaakt hoe heftig het effect van een disbalans in je hormonen kan zijn. En hoe prettig het is om te weten waar je klachten vandaan komen, zodat je weet wat je eraan kan doen. Dit gun ik anderen ook, en daarom draag ik deze kennis graag over.

Als orthomoleculair therapeut en hormoon expert help ik nu andere vrouwen om hun klachten op te lossen

Het is mijn missie om jou te laten zien dat het helemaal niet zo ingewikkeld is om je hormonen weer in balans te brengen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er meer aandacht komt voor het leven met de vrouwelijke cyclus. Wanneer je weet hoe je hiermee om moet gaan, ga je minder klachten ervaren. Hierdoor ben je een leuker mens voor jezelf en voor de mensen om je heen.

Zelf kwam ik in de reguliere zorg niet verder

Mijn passie heb ik ontdekt na een lang traject. Mijn eigen gezondheid stuurde mij al jaren hierin. Het voor mijn gevoel steeds vastlopen in de reguliere zorg motiveerde mij om verder te zoeken. Zo ben ik zelf bekend met een trage schildklier (auto-immuunziekte Hashimoto) en hield ik ondanks medicatie toch restklachten. Ik voelde me alles behalve gezond, fit en energiek.

Mijn burn-out gaf me het laatste zetje om te gaan doen wat ik echt wil doen

Ik ontdekte de kracht van voeding en de invloed van leefstijl op onze gezondheid. Daarbij de noodzaak van de juiste mindset, het pakken van rust momenten en het nut van beweging. Dit alles valt samen met de werking van onze hormonen.

Een super interessant onderwerp waar ik me compleet in heb verdiept. De eerste resultaten werden voor mij al snel duidelijk na het doorvoeren van wat kleine aanpassingen in mijn voeding. Ik had minder last van een opgeblazen buik, acne en hoofdpijn. Maar dat alles ging niet volledig weg en ik bleef last houden van vermoeidheid en PMS gerelateerde klachten. Ik begon de dag energiek en was rond de middag alweer uitgeblust.

Ik heb toen een hormonale analyse laten doen na een tip van een vriendin. Daar kwamen diverse disbalansen uit naar voren. De oplossing die mij aangeboden werd was een 10-weeks traject waarbij mijn hormonen ‘gereset’ zouden worden, waarna mijn klachten voor het grootste gedeelte zouden verdwijnen. Omdat ik al jarenlang bezig was met de verbetering van mijn voeding om klachten te verhelpen heb ik hier geen seconde over na hoeven denken en heb ik me meteen aangemeld.

Zo simpel kan het zijn

Ik heb geleerd dat het aanpassen van je voeding een enorm effect kan hebben op de werking van je hormonen. Maar ook dat het resultaat niet alleen uit voeding is te halen maar dat het gaat om aanpassingen in je complete leefstijl. Het is dus een leefstijlverandering en geen tijdelijk dieet.

Al snel merkte ik dat ik door het aanpassen van mijn voeding, meer energie had op de dag. En het waren niet eens grote aanpassingen! Ik zag er wel een beetje tegenop omdat ik dacht dat het best wel ingewikkeld zou zijn om bijvoorbeeld de recepten te maken, zeker met piepende kinderen die niks lusten, maar gelukkig viel dat heel erg mee. De recepten zijn makkelijk en snel om te maken en dus ook geschikt voor het hele gezin.

Een verademing

Na een week of 3 werden verschillende klachten merkbaar minder en zelfs hevige klachten als gevolg van mijn schildklierproblemen waar ik al jaren last van had, werden een stuk minder. Ik had meer energie en ik had duidelijk minder last van gewrichtsklachten en hoofdpijn. Ik had het niet meer zo extreem vaak extreem koud, het wattige gevoel in mijn hoofd verdween en mijn slaap verbeterde. Ik stond makkelijker op in de ochtend en werd zelfs zo af en toe uitgerust wakker voordat de wekker af ging! En als bonus, raakte ik ook een paar kilo kwijt en werd mijn huid rustiger.

Mijn werk als orthomoleculair therapeut en hormoon expert.

Als orthomoleculair therapeut en hormoon expert bekijk ik alle klachten waarmee cliënten bij mij komen vanuit een holistische blik. Zo kijk ik naar voeding, beweging, mindset, slaap en ontspanning maar ook naar de vrouwelijke cyclus. Vooral dat laatste, leven met de vrouwelijke cyclus, is een onderwerp waarover we meer kennis zouden mogen meekrijgen. Ons lichaam weet ons namelijk heel goed te vertellen wat we nodig hebben, alleen luisteren we er vaak niet naar. 

We gaan dus géén ‘pleisters plakken’, maar we gaan opzoek naar de oorzaak en vanuit daar kijken naar de oplossing om het daadwerkelijke probleem te verhelpen.

Wil jij weten wat ik voor jou kan betekenen?

ORTHOMOLECULAIR THERAPEUT EN HORMOON EXPERT ANJA VAN BOKHORST

Ik vind het belangrijk dat mijn klant zich gezien en gehoord voelt. Ik ben behulpzaam, gemotiveerd, enthousiast, eerlijk, liefdevol, oprecht, gevoelig (HSP), betrokken. Ik ben nogal van het ordenen, en ietwat perfectionistisch. Als ik iets doe, moet het ook goed gebeuren. Maar, ook dat heb ik mogen leren, het hoeft niet perfect.

Dit wil je vast over mij weten:

  • We wonen op loopafstand van de heide en het bos. Heerlijk om daar te wandelen en te genieten van de natuur.
  • Om te ontspannen lig ik het liefst met een fijn boek, meditatiemuziek, een kop thee en een stuk pure chocolade in een warm bad met magnesiumvlokken
  • Ik heb een boekenkast vol met boeken die ik nog nooit gelezen heb. Neem mezelf voor geen nieuw boek te mogen kopen voordat ik een andere uit heb. (Maar dat lukt natuurlijk niet. )
  • Mijn huis heb ik het liefst altijd echt opgeruimd en schoon. Een flinke uitdaging soms met een gezin van 7 en de poes.
  • Hoewel ik erg van orde en overzicht houd, kan mijn bureau één grote chaos zijn als ik aan het werk of met de studie bezig ben.
  • Mijn sterrenbeeld is Maagd. Ik kan me dan ook wel echt herkennen in al haar eigenschappen.
  • De invloed van de maan op onze vrouwelijke cyclus vind ik erg interessant. 
  • Mijn meiden worden soms al gek van me. Ze zijn nu 14 en 12 en ik hou ervan om ze mee te nemen in de vrouwelijke cyclus, een onderwerp waarop helaas nog wel wat ongemak rust. Ze krijgen nog wel eens een boek erover, geschikt voor hun leeftijd, maar of ze het lezen?